Тыйым салынған өнімдер тізімі

119. Тәрбиелеу және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтану ұйымдарында мыналарды:

1) қатық, сүзбе, айранды;

– туралған ет қосылған құймақтарды;

– флотша макаронды; 

– зельцтер, форшмактар, сілікпелер, паштеттерді;

 кремі бар кондитерлік өнімдерді;

– тұтыну қаптамасындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілерді (шоколад, кәмпит, печенье);

– морстар, квастарды;

– фритюрде қуырылған өнімдерді;

– шала пісірілген жұмыртқа, қуырылған жұмыртқаны;

– күрделі (4 компоненттен артық) салаттарды; қаймақ пен майонез қосылған салаттарды;

 – окрошканы;

 – саңырауқұлақтарды;

 – өнеркәсіпте дайындалмаған (үйде дайындалған) тамақ өнімдерін;

  – тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізіндегі бірінші және екінші тағамдарды;

 – газдалған, емдік және емдік-асханалық минералдық суды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (сергітетін) сусындарды, диффузиялық қойылтылған шырындарды (қаптамаланған минералды және ауыз суды қоспағанда);

– фаст-фудтар: гамбургерлер, ход-догтар, чипсілер, кептірілген нан, қытырлақ нанды;

– ащы тұздықтар, кетчуптар, ащы дәмдеуіштерді (бұрыш, ақшелкек, қыша) дайындауға және өткізуге;

2) мыналарды:

   – пастерленбеген сүтті, термиялық өңделмеген сүзбені және қаймақты;

  – суда жүзетін құстың жұмыртқасы мен етін;

 – ауыл шаруашылығы малының сырқаттанушылығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардың сүтін және сүт өнімдерін;

– тіл, жүректі қоспағанда өнімді мал мен құстың субөнімдерін;

– механикалық түрде сылынып алынған өнімді малдың етін және құс етін;

– құс етінен алынған құрамында коллаген бар шикізатты;

– сойылған өнімді мал мен құстың қайта мұздатылған өнімдерін;

– генетикалық түрлендірілген шикізаттар және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шиізаттарды;

 йодталмаған тұзды және құрамында темір бар витаминдермен, минералдармен байытылмаған (фортификацияланбаған) жоғарғы және бірінші сұрыпты бидай ұнын пайдалануға жол берілмейді.